Bestil værelse : First Hotel Mårtenson

(Er du fleksibel på dato? Se priskalenderen. )

  • Alle børn mellem 0-12 år indkvarteres gratis i forældres seng
  • 12+ = voksen
  • Ekstra seng eller barneseng = kr 200,- per dag

Hvis du har en firmakode eller kampagnekode, kan du indtaste den her. Du kan også blive First Business Deal-kunde og få flere fordele. Send First Business Deal-ansøgning her.

Mårtensons historie

Mårtensons historie

Hotellets tidlige historie

I direkte tilknytning til hotellet lå biografen Palladium, og lige udenfor indgangen passerede E6 igennem Norre Port. Hotellet er, og har altid været, et populært mødested såvel for gæster, der kommer langvejs fra, og for Halmstads befolkning.

Dagens Mårtenson havde oprindeligt tre formål. Nutidens reception fra 1930 til1970 var således biografen Palladium. Folk, der var til stede ved den sidste forestilling, har fortalt, at køen strakte sig helt ned til Telegrafverket, da billetpriserne var de samme som til premiereforestillingen af Sound of Music i trediverne. Grunden til at biografen måtte lukke var, at der skulle gøres plads til flere hotelværelser. Kombinationen af hotel og biograf skal have været meget vellykket. Mens forældrene hyggede sig med fest og dans i den gamle spejlsal, gik børnene i biografen.

Hotellets daværende reception var placeret, hvor der i dag er garderobe. Desuden lå hotellets hovedindgang, hvor indgangen til Fox & Anchor er i dag.

Den botaniske have var tidligere en gammel baggård med skrald og rotter. Tidligere blev skraldet håndteret af en ældre gårdskarl. I midten af 80’erne sluttede denne epoke dog og blev afløst af den botaniske have med sit åbne, naturlige lys.

I 70’erne og 80’erne skete der noget, der ligner en forbrydelse. Alle de fine, gamle kakkelovne (undtagen den i bestyrelseslokalet), blev fjernet under en renovering. Desuden blev det gamle, smukke porcelæn smidt i store containere, som var placeret udenfor hotellet. Selv sølv blev smidt i skraldespanden. Det var for tungt at servere på sølvfad, og alt skulle være rustfrit.

I de ældre værelser der dobbeltdøre med et lille rum ved nede ved foden. Der placerede man sine sko, og om morgenen, når man vågnede, havde personalet gjort skoene rene og pudset dem. Dørene blev dog udskiftet i forbindelse med renoveringen, da kravene til lydisolering og brandsikkerhed ikke længere kunne opretholdes.

First Hotel Mårtenson i dag

I dag har samtlige værelser parketgulv. I 1996 undergik hotellet en omfattende renovering, og herefter er et mindre antal værelser blevet oprettet og renoveret af flere omgange. For eksempel blev 5. etage tilføjet i 1999, og ”hyllan” på 3. etage blev renoveret i 2005. Med tiden er også mindre ting blevet fikset på værelserne.

Apropos 5. etage findes der en interessant og sjov historie herfra. Etagen blev bygget tidligt på 1900-tallet som direktørbolig, og først i 1999 blev der bygget hotelværelser. Den sidste, der boede på denne etage var Greta Gruber. Greta havde en fortid som gammel husholderske på hotellet og blev betaget af hoteldirektør Gruber. Dette var gensidigt, og ægteskabet mellem hr. og fru Gruber var en realitet. Nu flyttede Greta ind i hotellets direktørbolig og blev en ”fin dame”. Fra at være en tjenestepige, som ikke kunne vise sig på hotellet udenfor arbejdstiden, sad Greta nu i spisesalen og spiste middag med byens spidser. Dette var en større skandale, og hendes gamle kolleger talte dårligt om hende. Andre fortæller dog, at hun var en vidunderlig lille dame, der både var rar og hyggelig at være sammen med.

Specielt om tirsdagen skyndte lille Greta sig ned i receptionen for at hente seneste nummer af Svensk Damtidning, der var ugens højdepunkt. Frank Gruber skal have været yderst dygtig til at indgå kontrakter trods mange skiftende ejere: Også efter hans tid boede Greta her – hun boede her faktisk frem til hendes død i 1996. Til at begynde med specificerede kontrakten sågar, at Greta fik mad hver dag; Til sidst omfattede dette dog en pose Ramlösa om ugen. For til slut ikke at inkludere noget som helst på grund af skattemæssige årsager.

Mange tidligere ansatte har fortalt, at det på sin vis var charmerende at have Greta boende på hotellet, selvom det indimellem voldte en del problemer. Den jul, hotellet holdt lukket, ville hun jo gå ind og ud, og da hun var bange for at gå rundt i hotellets mørke gange, opstod der problemer. I stedet for at lade nogen fra personalet arbejde hele julen, blev det løst ved at nogen kom og hjalp hende ind og ud. At holde åbent kun for lille Greta var jo ikke økonomisk forsvarligt.

Da Greta døde, kom Nordens Kvalitetsaktioner og hentede møblerne, og etagen blev bygget om til 6 hotelværelser. Det siges, at Greta fortsat går rundt på hotellet og kigger til gæsterne, og flere ansatte har set hende...

Først i 1996 blev Mårtenson købt af First, som begyndte at drive stedet som First Hotel Mårtenson. Med købet af Mårtenson indgik der nu 15 hoteller i den nyopstartede hotelkæde First Hotels. Det kan i øvrigt også nævnes, at First Hotels i dag består af mere end 50 hoteller; Både dem, hotellet selv driver, samt franchisehotellerne.